Poradnik dobrego kompostowania

Kompostowanie odpadów organicznych nie jest mitem – kompostowanie to układanie odpadów organicznych w warstwach w taki sposób, aby uległy rozkładowi. Rozkład taki można osiągnąć dzięki działaniu mikroorganizmów z tlenem. Końcowym produktem tych procesów jest kompost. Kompost jest wartościowym środkiem użyźniania ziemi w ogrodzie. Korzyści wysokiej jakości kompostu dla gleby zostały potwierdzone naukowo – w odróżnieniu od prostego nawożenia mineralnego, kompost konserwuje i zwiększa żyzność gleby. Dodatkowym atutem jest fakt, że produkowanie kompostu może zmniejszyć ilość odpadów domowych nawet o 30%. Dzięki temu można zaoszczędzić niemałą kwotę na opłatach za wywóz odpadów. Kompostowanie to również aktywny wkład w ochronę środowiska.

Odpowiednie usytuowanie kompostownika

Kompostownik należy ustawić bezpośrednio na glebie, co umożliwi dostęp mikroorganizmów do środka. W celu ochrony przed gryzoniami należy użyć ogrodzenia gruntowego lub płyty dolnej. Ustawienie kompostownika w dobrze nasłonecznionym miejscu sprawi, że zachodzący w nim proces rozkładu będzie bardziej skuteczny. Kompostownik potrzebuje ciepła słonecznego, żeby wyparowała z niego wilgoć, jednak nie powinien być całkiem suchy. Kompostownik należy ustawić w miejscu chronionym od wiatru, ale nie całkowicie bezwietrznym, ponieważ cyrkulacja powietrza jest ważna dla właściwego rozkładu odpadów organicznych.

Kilka przydatnych wskazówek, jak uzyskać idealny kompost.

Napełniając kompostownik po raz pierwszy należy użyć jako spodnią warstwę masywnego materiału organicznego, np. pociętych konarów. Dzięki temu powietrze będzie miało łatwiejszy dostęp do kompostu, a woda będzie efektywniej odsączana. Spodnia warstwa powinna być przykryta warstwami wymieszanych odpadów organicznych z ogrodu i kuchni. Im bardziej wymieszane są odpady, tym łatwiej i szybciej będą ulegały rozkładowi. Na początku nie powinno się napełniać kompostownika po brzegi, lecz wyłącznie codziennymi odpadami organicznymi. Odpady kuchenne mają wysoką zawartość wody. Ważna jest ciągła wentylacja, należy więc zadbać o dostateczny dostęp tlenu. Mokre składniki należy wymieszać z suchymi, a duże z małymi. Przestrzeganie tych kilku wskazówek sprawi, że uzyskają Państwo idealny kompost do ogrodu, a przy tym będą Państwo chronić nasze środowisko!

Co wkładać do kompostownika?

Czści owoców i warzyw, fusy po kawie i herbacie, skorupki jaj (pokruszone), rośliny doniczkowe, pocięte kwiaty, używaną ziemię doniczkową.

Czego nie należy wkładać do kompostownika?

Mięsa i produktów mięsnych, ryb, chleba, skórki sera, kości, części chorych roślin, popiołu węglowego i węgla z grilla, papierosów, wkładek do odkurzacza, śmieci.